Lynch

Anker

Hvor ankeret i en almindelig elektromotor har spoler siddende radialt ud fra akslen, er de drejet 90° på Lynch. Dette betyder en flad motor, hvor de ellers er aflange cylindre.
Ankeret. En af 127 ankervindinger fremhævet
 
Da hver spole består af en enkelt vinding, er der en ekstrem lav modstand og tilsvarende lav selvinduktion. Tidskonstanten ligger på omkring 0.002 sekund, hvor den for den røde er omkring 0.035 sekund. Dermed stilles der større krav til specielt controllerens strømbegrænser, da strømmen vokser lynhurtigt.
Motoren er 8-polet, hvilket i praksis svarer til at motoren opfører sig som fire to-polede motorer er anbragt i parallel.
Som det fremgå af billedet til venstre, er kommutatoren en del af viklingen. Dette betyder, at ledninger fra spoler til kommutator, som kun kan være tabsgivende, er undgået. Den eneste del af ankeret, der ikke er aktivt medvirkende til magnetfeltet, er forbindelsesstavene mellem de to sider.
Kommutatoren er bygget op af kileformede kobberstave, hvilket man ikke fandt umagen værd i B&S motoren. Dette betød, at kullene kunne "hænge" og knække, når motoren efter i lang tid at have kørt i én retning, fik skiftet retning.
I mellemrummene mellem de flade kobberbaner er der anbragt lamelleret jern i kileform for at gøre den magnetiske afstand så kort som mulig.

Magneter

Magneterne er et kapitel for sig. De er ekstremt kraftige og udviklet af Lynch. Briggs & Stratton fik tidligere lov til at fremstille motorer baseret på princippet, der er righoldigt patenteret, men de måtte nøjes med mere almindelige magneter, hvilket nedsatte ydeevnen med ca. 10%.
Til forskel fra den blå motor kan Lynch motoren skilles ad uden at tage særligt hensyn til magneterne.
Det vil være klogt at sikre sig, at der ikke er jernspåner i nærheden, hvis en adskillelse bliver nødvendig. De er stort set umulige at fjerne igen.
Pas også på armbåndsure og andre dele, der ikke må magnetiseres.

Magneterne. I midten ses aklsen, der er holdt fast af en låsering. Nyere motorer har en plade holdt af 4 unbrakoskruer
 
Afbrændt kulholder, fordi et par kul havde sat sig fast. En ny koster omkring 2000kr.
 

Kul

Kullene er kileformede for at passe til kommutatoren. De skal efterses fra tid til anden. Et år anses som et passende interval mellem eftersyn i følge service manualen. Der er mulighed for at de kan udvide sig og sætte sig fast, hvis de blive fugtige. Holderne passer præcis til kullene, så også vejsnavs eller -salt skal man passe på ikke kommer ind i motoren. Ankeret på billedet er brændt af på grund af manglende eftersyn.


















Motor med demonteret dæksel
 
Udskiftning
Udskiftning af kul er rimelig simpelt. Fjern det sorte plastikdæksel, de fire fastgøringsskruer i Kulholderen og træk den ud. Det vil være klogt forinden at ridse kanten af kulholderen og motoren, så holderen kan anbringes i samme position bagefter.
De enkelte kul sidder med unbrakoskruer. Bemærk, at specielt på ældre motorer kan tilledningerne til de enkelte kul være snoet så stramt, at kullet kun kan bevæge sig 2-3 mm ned i kulholderen.
Jeg vil stærkt anbefale at løsne ledningerne, så kullene kan bevæges frit. I nyere modeller er dette ikke nødvendigt, da ledningerne anbragt i plastikslanger.
Efter ledningen til det enkelte kul er frigjort, kan det trækkes (til tider med besvær ned gennem holderen og ud.
Nye kul koster omkring 100kr stykket.















Demontering
 

Demontering af motor

Fjern kulholderen og vend motoren. Monter fire stk. 10cm lange 6mm bolte. På nogle af motorerne er der huller i den modstående flade, så det kan være nødvendigt at lægge en stump tyk ståltråd i hullerne for at forhindre boltene i at gå gennem hullerne.
Nogle motorer har også 8mm gevind, men brug dem ikke. Boltene vil ramme ankeret, der er ikke er megen plads.
Brug også boltene ved genmontering. Det er ekstremt kraftige magneter og en finger vil med lethed kunne klippes af, hvis den kommer mellem et endestykke og afstandsstykket.

Lejer

Motoren har kun et enkelt leje: Et toradet vinkelkontakt kugleleje fra SKF. Dette er en form for to sammenbyggede kuglelejer, med en afstand mellem de to kuglerækker på 5 mm.
Hvis vi regner med en strøm på 100A og et hjul med en diameter på 100mm anbragt 40mm fra lejet, vil lejet kunne holde til 394 millioner omdrejninger i følge SKF. Med en udveksling på 3:1 giver dette ca. 80,000km.
Selv med en opstrammet rem og hård kørsel kan man sikkert regne med 50,000km, før lejet skal udskiftes.