Randers Amtsavis 28/5 2001


Enten Ellert

De ligner en samling små sneglehuse på rad og række, de små ellerter, der side om side hviler sig i skyggen på Fladbro Camping, mens de ernærer sig gennem de ledninger, der er trukket gennem græsset og til campingpladsens stikkontakter.

De lader op efter lørdagens bytur i Randers, hvor de 21 velpudsede ellerter vakte nogen opsigt. De andre bilister kan godt blive irriterede over de langsomme køretøjer, men for entusiasterne er der ikke noget "enten ellert". De er stolte af deres miljøvenlige og ressourcebesparende køretøjer. Men nogle er mere entusiastiske end andre - de fleste havde læsset deres ellert på en trailer for at deltage i træffet. Men ikke Tore Lund.
Han pakkede det lille letvægtstelt og soveposerne hjemme i København, satte den femårige datter Hannah på "bagsædet" hvor hun kunne kigge bagud og startede elmotoren for at sætte kursen mod Randers.
Det kræver foruden en stor portion tålmodighed også opladning undervejs - og derfor overnattede de i Hundested.
- Turen tager 11 timer i ellert. På vej hjem overnatter vi ikke, men nøjes med et fem timers opladningsstop i Holbæk. For mig er der ikke noget alternativ til ellerten, for jeg har ingen anden bil. Jeg bruger den dagligt til at køre i børnehaven og på indkøb, jeg kører vel 400 kilometer om måneden, forklarer Tore.
Han blev på træffet kåret som "årets ellertentusiast" og fik en flot pokal.
Tore Lund kører ellerten frem til fotografering. Den er stort set lydløs, undtagen når han bakker. Der spiller den en melodi, "Lambada" til stor morskab for tilskuerne.
- Det er for at folk skal kunne høre, når jeg bakker, griner Tore, der i København har ledningen hængende ud af vinduet fra tredie sal for at kunne lade køretøjet op.
- Min datter har foreslået, at jeg skulle dekorere den med sorte pletter, for så ville den ligne en dalmatiner.
Succes også i medierne
Arrangørerne af ellerttræffet, Carsten W. Jensen og Bo Bay glæder sig over et rigtig vellykket arrangement.
- Vi er 120 ellertejere, der holder kontakt, og vi har også besluttet at der skal være et træf til næste år på Sjælland. Det her er nemlig gået over al forventning, siger Carsten W. Jensen.
Træffet har i høj grad haft mediernes bevågenhed. Morgen TV, østjyllands TV, Danmarks Radios P1 og dagblade har haft bud efter Carsten for at høre om de små ellerter, der efterhånden ses så sjældent på de danske veje. Der er 440 indregistrerede ellerter i Danmark.
21 af dem var samlet i ellertens fødeby, Randers. Og der blev hygget på campingpladsen, for det er fredelige mennesker med god tålmodighed, der har valgt det lille elektriske køretøj, der snurrer af sted med 40 km/timen.
- Det kostede mig kun fire en halv krone at køre herover. Ja, så var der jo også færgen, den var dyrere, siger Tore.
Der var læs på den lille ellert, da den skulle tilbage til København. Men det lykkedes at skaffe plads til pokalen.


Referat fra træffet

Alan Lyman, København


Så var der træf igen, for de danske ellertejere, nåe jo, og en enkelt tysker, vores NYE gud.
Det foregik i Randers, på Fladbro Camping. 24 kørende ellerter og senere på aftenen efter STORT gruppepres kom den 25nde osse i gang igen. Én havde vendt om på + og - på batterierne, og al røgen var sluppet ud af elektronikkomponenterne.Vi har alle tidligere fået belært at elektronik virker ved hjælp af røg, slipper denne ud, ja så er det slut.
De vakte endnu engang stort opsigt de små trehjulede, da de trillede fra Fladbro til Randers-bymidte.
Mangen Randersgenser har sikkert tænkt, "er de her endnu?" eller "åhh nej, prøver de nu igen" Men nej, vi viste bare at de ka' endnu, selv om mange af dem har over 12 år på bagen. Carsten - vores arrangør - viste vejen, og vores gamle guru, for hvem vi ka takke for at vi idet hele taget havde noget at samles om den dag, og som stadig skylder Eskild fra Gilleleje 3000kr, - ja, selveste Hr. Steen V. Jensen, fræsede imellem kolonnen af ellerter i en helt ny ellert fra Tyskland. Til sidst blev det dog for meget for "speedy-ellert" som overhalede os alle med mindst 80km/t.
I Randers by kom mange gamle freaks og folk fra fabrikken, og tittede på. Lidt uhyggeligt var det dog, da et par gutter, som havde arbejdet som montører på ellert fabrikken, begyndte at snakke om da de glemte dit og dat, og ka du huske da vi.... JA! DET KA VI GODT!, vi døjer med det endnu!
En kanon succes var træffet, både for os ellertejere, og vel osse for Randers at se, at de kører endnu. Efter nogle timer i byen trillede vi hjemaf igen på camping, Visti stoppede dog på vejen for at stege pandekager på sin nye chopper. Jeg smagte ikke nogen, gjorde I? Efter lidt nedkøling ku' han dog fortsætte turen og kom helt hjem. Henad aftenen tog grillen fat, og Tore og datter blev kåret til årets ellert-entusiast, for trofast KUN at bruge ellerten som transportmiddel, uanset om man skal på ferie i Sverige eller til træf i Randers, og selv bor i København. Letvægsteltet i bunden, datteren bagi og så derudaf. Vi ønsker ham tillykke med pokalen, og venter spændt på turen til England. Husk adapterstik til 220V, det er så trist at løbe tør for strøm. Efter megen snakken, kævren, repareren og kiggen På alle de mange ellerter, og mens solen langsomt sænkede sig, sendte vi alle en trist tanke til Haraldsvej, på vejen til sengs.
Søndagen gik med at læsse diverse ellerter på trailere, købe stumper af hinanden, så vi ka' holde dyret trillende, og derpå farte hjemad til familien i hver en krog af Danmark, for det var virkelig fra hele Danmark, de var dukket op, de kære ellertejere.
Vi takker endnu engang for et kanon træf, og prøver som djævleøenīs beboer at leve op til det til næste år, osse i Kristi Himmelfartsferien. Vi takker osse CITY COM i Tyskland, for at have sponsoreret, og brugt en hel weekend i Dänemark, med helt nye LÆKRE ellerter. Øv, konen si'r jeg ikke må få fler'. Og en tak til Fladbro Camping, for at lægge græs til.